افزایش 50 هزار تنی محصولات گلخانه ای اصفهان در پرتو برنامه ریزی و تلاش

به گزارش ایرنا، صنعت کشت گلخانه ای از جمله شیوه های جدید کشاورزی است که به گفته کارشناسان در بسیاری از کشورها به عنوان قطب کشاورزی محسوب می شود و صادرات فراگیر محصولات متنوع را رقم زده است.

به گزارش ایرنا، صنعت کشت گلخانه ای از جمله شیوه های جدید کشاورزی است که به گفته کارشناسان در بسیاری از کشورها به عنوان قطب کشاورزی محسوب می شود و صادرات فراگیر محصولات متنوع را رقم زده است.

مزیت های کشت گلخانه ای سبب شده که بسیاری از کشورها از جمله ایران آن را به عنوان یکی از مهم ترین روش های گذار از کشاورزی سنتی به کشاورزی نوین تلقی کنند و بخش قابل توجهی از اعتبارات را به توسعه این صنعت اختصاص دهند.

مسوولان بخش کشاورزی کشور در سال های گذشته بر اهمیت توسعه این صنعت واقف شدند و از آنجایی که ایران از جمله مناطق خشک و نیمه خشک است توسعه صنعت نامبرده را راهکاری اساسی برای بهره وری در مصرف آب معرفی کرده اند.

بنا به دیدگاه صاحب نظران، بهره وری در استفاده از آب به خصوص در صنعت کشاورزی همواره جزو چالش های اساسی در ایران بوده و دستگاه های مرتبط با کشاورزی باید کشت و کار خود را به سمت تولید محصولات کم آب بر و یا شیوه های استفاده بهینه از آب پیش ببرند.

بنا به اعلام مسوولان وزارت جهاد کشاورزی، اکنون مجموع سطح گلخانه های احداث شده و در حال احداث کشور 27 هزار هکتار و طبق آمار رسمی سطح گلخانه های احداث شده بیش از 18 هزار هکتار است.

حدود 13 هزار و 948 هکتار مربوط به گلخانه های سبزی و صیفی با تولید 3.1 میلیون تن محصول و سه هزار و 332 هکتار مربوط به گل و گیاهان زینتی و آپارتمانی با تولید 24 میلیارد عدد است.

با احداث هر هکتار گلخانه برای حدود 10 نفر اشتغال مستقیم و پایدار و حدود 2 برابر همین عدد اشتغال غیرمستقیم ایجاد می شود.

بنا به گفته کارشناسان، توسعه کشت گلخانه ای راهکار مناسب برای بهره وری و مصرف صحیح انرژی و به ویژه صرفه جویی در آب کشاورزی است و از سوی دیگر این شیوه از کشت، مختص ماه و فصل خاصی نیست و در طول سال قابلیت اجرا دارد.

اما اصفهان از پیشتازان صنعت کشاورزی ایران با 568 هزار هکتار اراضی(معادل پنج درصد از مساحت استان و سه درصد از اراضی کشاورزی کشور) محسوب می شود.

تولید 400 هزار تن انواع محصولات گلخانه ای در استان اصفهان

در این استان بالغ بر سه هزار و 150 هکتار گلخانه وجود دارد و سالانه حدود 400 هزار تن انواع محصولات مانند خیار، گوجه فرنگی، توت فرنگی، فلفل دلمه ای، بادنجان و گل های تزیینی از آن ها برداشت می شود.

گلخانه ها به 2 نوع مدرن(جدید) و سنتی تقسیم بندی می شوند که شهرستان های دهاقان و تیران و کرون بیشترین نوع مدرن را دارند و بطور کلی شهرستان های فلاورجان، مبارکه و تیران و کرون بیشترین مساحت گلخانه از 2 نوع مذکور را به خود اختصاص داده اند.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان در این باره گفت: در یک سال اخیر نسبت به سال قبل از آن با افزایش تولید 50 هزار تنی انواع محصولات گلخانه ای رو به رو بودیم و بی شک این روند افزایشی قابل تکرار است.

ارزآوری 110 میلیون دلاری صنعت گلخانه ای اصفهان

احمدرضا رئیس زاده در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: نزدیک به 130 هزار تن از تولیدات گلخانه ای سال گذشته استان شامل 100 هزار تن فلفل دلمه ای و 30 هزار تن گوجه و بادنجان به خارج از کشور صادر شد که ارزآوری بالغ بر 110 میلیون دلاری را برای کشورمان در پی داشت.

وی ادامه داد: ارتقای صنعت کشت گلخانه ای بیش از هر عامل دیگر نیازمند صدور مجوزها و ارائه تسهیلات است زیر اعتبارات موجود کفاف همه پروژه ها و درخواست های فعالان این بخش را نمی دهد.

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی اصفهان تصریح کرد: در صورت حمایت بیشتر و تخصیص تسهیلات به تولیدکنندگان برای احداث گلخانه های جدید می توان میزان تولید و صادرات محصولات را افزایش داد.

رئیس زاده خاطرنشان کرد: صنعت نامبرده با توجه به کمبود منابع آبی از روش های مناسب برای تغییر الگوی کشت به شمار می رود لذا توجه بیش از گذشته به توسعه آن ضروری است.

مسوولان معتقدند که اصفهان نسبت به دیگر استان ها برای گسترش صنعت کشت گلخانه ای برنامه ریزی مدون و قابل ملاحظه ای دارد تا با کمک سرمایه گذاران بخش خصوصی مساحت و تولید آن ها بیشتر شود.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان در این باره گفت: گلخانه داران اصفهان همواره پیشگام در توسعه این حوزه بوده اند و هم اکنون خواستار استفاده از مهارت فناوران در سه حوزه اصلی هستند.

کوروش خسروی با بیان اینکه گلخانه داران به دنبال توسعه کشاورزی پایدار و هوشمند با استفاده از فناوری های ویژه هستند، عنوان کرد: در همین راستا، باشگاه کشاورزی مدرن متشکل از بزرگ ترین و برترین گلخانه داران، کشاورزان پیشرو، دانشگاه های بزرگ، سازمان های دولتی و تشکل های غیردولتی بخش کشاورزی از شرکت های فناور، استارتاپ ها و تیم های نوآور دعوت به همکاری می کند.

وی به سه حوزه کلیدی مورد نیاز گلخانه داران اشاره و خاطرنشان کرد: حوزه اول شامل سازه های اقلیم سازگار است که به فناوری طراحی و ساخت گلخانه های سازگار با محیط زیست، خود پایدار و کم مصرف در آب و انرژی نیاز دارد.

معاون استاندار اصفهان، حوزه دوم را مدیریت ضایعات کشاورزی و فناوری تبدیل ضایعات گلخانه ها، مزارع و باغات به محصولات ارزشمند اعلام کرد و گفت: در حوزه سوم، مدیریت مصرف انرژی با راهکارهایی برای کاهش مصرف آب و انرژی و استفاده از انرژی های تجدیدپذیر، اهمیت زیادی دارد.

خسروی همچنین به علاقه مندان و فناوران توصیه کرد تا برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در باشگاه کشاورزی مدرن به سامانه آن مراجعه کنند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان تاکید کرد: این فراخوان فرصت هایی برای همکاری با شبکه ای از برترین فعالان کشاورزی و گلخانه ای، سرمایه گذاری و توسعه مشترک، دسترسی به بازارهای هدف، بهره مندی از حمایت های دولتی و همکاری با دانشگاه ها را فراهم می آورد.

به گزارش ایرنا، شرایط متنوع آب و هوایی استان اصفهان، استعداد تولید انواع محصولات را دارد به گونه ای که در مناطق گرم و خشک آن خرما، انار و پسته، در مناطق سرد و کوهستانی بادام و گردو و در مناطق معتدل و سرد انواع محصولات دانه دار و هسته دار کشت می شود.

مجموع اراضی زراعی قابل کشت استان حدود 485 هزار هکتار است که در سال های نرمال از حیث بارش حدود 70 درصد آن به کشت محصولات زراعی مانند انواع غلات، حُبوبات و محصولات علوفه ای، جالیزی و انواع سبزی و صیفی اختصاص می یابد.

تولید سالانه محصولات زراعی استان در شرایط عادی حدود 4.6 میلیون تُن و مجموع اراضی باغی استان حدود 85 هزار هکتار است و مجموع تولیدات باغی و گلخانه ای این خطه در شرایط عادی حدود 886 هزار تن برآورد می شود.

نظرات

captcha